maandag 28 april 2014

Frank de Vierde..

Het heeft even geduurd, maar gisteren was het dan eindelijk zo ver. Frank de Boer heeft Ajax naar de 4e schaal op rij geloodst. Vraag niet hoe, maar het is hem weer gelukt, nog nooit in de wereld is een trainer dit eerder gelukt. Een wereldprestatie dus. Frank de Boer, de manager die halverwege seizoen 2010-2011 in dit Ajax avontuur is gestapt heeft ook dit seizoen weer een team neer gezet. Misschien wel hét
recept om uiteindelijk kampioen te worden.

Want zeg nou zelf, voor welke Ajax speler zou jij naar het stadion gaan dit seizoen? Laat je reactie achter Ok, Lasse Schone is een uitzondering, maar degene waarvan je het had verwacht vielen zwaar door de mand. Bojan kan ook in Nederland niet het verschil maken, Fischer heeft laten zien het liefst centraal te willen spelen doordat hij constant naar binnen trok in de wedstrijden die hij speelde, Andersen had het te druk met hondjes uitlaten, nee, echte smaakmakers heeft Ajax ook dit seizoen niet gehad. PSV heeft Depay, Twente heeft Tadic en in Rotterdam hebben ze een Italiaan. Zij hebben leuk voetbal gespeeld maar zijn dus uiteindelijk geen team. Het collectief, dat is het dus.

In het begin van dit seizoen raak je Eriksen en Alderweireld kwijt. Dit waren vorig seizoen, samen met De Jong, de toppers. Ajax reageert door van der Hoorn en Duarte aan te trekken. Achteraf gezien waren deze aankopen niet nodig geweest. Ik heb Ajax zelfs nog gewaarschuwd om vooral NIET van der Hoorn aan te trekken, maarja, ik ben maar een speler/manager in de 4e klasse. Frankie had vertrouwen in Veltman, Klaassen en Serero. Zij hebben het toch, voor het eerst een heel seizoen Eredivisie en Beker plus half seizoen Europa, behoorlijk gedaan. Klaassen is sterker dan ooit, Serero verdedigt zelfs als een Afrikaanse tijger en Veltman is de Frank de Boer (Frankie had net zoveel fouten als Veltman in het begin) van vroeger. Geen individuele uitblinker dit seizoen, het hele team, dat is het recept.
Maar wat heb ik mij dit seizoen toch weer geërgerd. Lees mijn Tweets op wedstrijddagen van Ajax gerust terug (excuses voor het verkrachten van jou TL). Er zaten zoveel slechte wedstrijden bij, zowel op nationaal als internationaal niveau. Oke, ik snap dat het weer wennen is, nieuwe spelers, als kampioen willen spelen, iedereen wil van je winnen, 50.000 man op de tribune, maar een beetje meer inzet, passie en doen alsof je het leuk vindt af en toe is toch niet teveel gevraagd? Balbezit is heilig, soms verloren we 3 of 2 punten, maar hadden we wél het meeste balbezit, daar was Frank dan weer tevreden over. Zonder balbezit kun je niet scoren, maar mét balbezit kon dit Ajax ook niet altijd scoren, ik hoor het Johan Cruijff zeggen..

De echte sterkhouders waren dit seizoen Daley Blind, Lasse Schone, Jasper Cillessen en Davy Klaassen. Zij hebben elke wedstrijd wel een voldoende gescoord. Zij zullen deze zomer wel in de belangstelling komen te staan. Het zijn overigens 3 Oranje internationals en 1 Deense, die staan altijd in de belangstelling.
Over belangstelling gesproken, Frank de Boer, ook voor hem zou er vast wel belangstelling komen.

Nog geen dag na het behaalde kampioenschap wordt Frank de Boer gelinkt aan Tottenham Hotspur. Een mooie club, als je niet voor de prijzen wilt voetballen. Ik denk dat Frank dat ook niet ziet zitten. Frank wil het hoogst haalbare, wil niet om plaats 6 t/m 12 spelen. Frank wil nummer 1 zijn, waar dan ook. Ik denk dat Frank in Nederland niet zoveel uitdaging meer heeft. Oke, de beker ontbreekt nog op zijn CV, maar de Eredivisie is tegenwoordig ook met zeer slecht voetbal te winnen. Als de concurrenten geen partij zijn en jezelf zo slecht speelt, dan is de uitdaging er af. Op internationaal niveau is er nog uitdaging genoeg. Als je 2 keer geen partij kan bieden en vervolgens uitgeschakeld wordt door Salzburg, dan is je werk nog niet klaar. Ik denk daarom ook dat Frank alleen vertrekt als er een club als Barcelona, Bayern, Manchester United of Milan zich meld. Die zullen zich momenteel nog niet melden, beter voor ons als supporter.


Al met al was een matig seizoen. De thuiswedstrijden tegen Barcelona, PSV, Feyenoord en Twente zijn echt de hoogtepunten. Met slecht voetbal kampioen worden, tja, het is niet anders. Als Ajax met dit niveau kampioen wordt, maak ik mij wel ernstig zorgen over het niveau van de overige 17 clubs...

Frank, blijf nog 1 seizoen, maak je beloftes van de afgelopen 2 jaren eens waar (Kampioenschap eerder beslissen) , laat ons in Europa eens 'shinen' en ga dat heerlijke Ajax spelletje eens spelen man. Hij won de schaal 5 keer als speler, nu voor de 4e keer als trainer. Pak die 10e schaal ook even dan. Individuele uitblinkers hebben we niet nodig op het veld, misschien is Frank de Boer de grootste individuele uitblinker. 23 juni begint Frankie aan zijn 5e seizoen, een huldiging in februari 2015 lijkt mij wel wat, dan mag hij in juli 2015 heus wel een keer ergens anders naar toe. Succes Frank en alle Ajacieden van harte gefeliciteerd met dit kampioenschap!

Ciao..

Geen opmerkingen:

Een reactie posten