vrijdag 13 maart 2015

De aanvoerder..

Tijd voor een stukje over de aanvoerder, je weet wel, de speler met de band om z'n arm die het verlengstuk zou moeten zijn van de trainer. Zelf ben ik aanvoerder van mijn eigen team, puur omdat ik ook de trainer ben van datzelfde elftal en het spelletje wat ik wil zien via de aanvoerdersband wil overbrengen op mijn medespelers. Er staat namelijk geen trainer langs de lijn, vandaar.

Het verlengstuk van de trainer, dat wordt vaak gezegd en vaak zijn het inderdaad persoonlijkheden die dat wat de trainer bedoeld, over kunnen brengen in het veld. Dan bedoel ik spelers als Gerard, Lahm, Kompany, Pirlo en in het verleden Cruijff, Maldini en Beckenbauer. Ook ik doe mijn best.

Niet omdat ik Ajacied ben maar nu vind ik  Frank de Boer (oud aanvoerder van Oranje) een top trainer, ik ben een fan van hem en zijn stijl maar ik snap 1 ding niet. Sinds onze vriend Moisander (1e aanvoerder) rond is met Sampdoria krijgt hij weinig minuten meer van De Boer (prima beleid) en dus schuift de aanvoerdersband door naar de reserve aanvoerder, in dit geval Nicolai Boilesen.......

Eerst even een stukje van Wikipedia die precies uitlegt wat de rol is van de aanvoerder:

Een aanvoerder is een van de teamleden bij een teamsport, bijvoorbeeld bij voetbal. Een aanvoerder wordt meestal aangewezen door de coach. Een aanvoerder is meestal de speler met de meeste leidinggevende kwaliteiten, hij geeft zijn teamgenoten aanwijzingen als de coach dat niet kan. Een aanvoerder heeft privileges, zo is het vaak alleen aan de aanvoerder toegestaan om in discussie te gaan met een scheidsrechter.

Verder is hij de speler die als eerste het veld betreedt; hij beslist voor de wedstrijd of zijn team met de bal begint of hij kiest de helft waar zijn team zal starten (tijdens het tossen) en neemt hij over het algemeen de trofee in ontvangst na een gewonnen finale.

Een aanvoerder is een erekwestie, vaak krijgt de aanvoerder een merk, zodat te zien is dat hij de aanvoerder is. Een voorbeeld van zo'n merk is een aanvoerdersband.

De aanvoerder heeft meer aanzien binnen en buiten zijn team, wat soms juist een averechts effect heeft. Er zijn talloze voorbeelden waarbij de aanvoerder bezwijkt onder de druk en slechter gaat presteren.

Alles wat hierboven staat, dat heeft onze vriend Boilesen dus absoluut niet. Oké, hij beslist de wedstrijd wel eens, maar dat is dan vaak nadelig voor ons Ajacieden. Hoe kun je een jongen zonder enige uitstraling (hij laat nu expres zijn baard staan om waarschijnlijk wijzer over te komen) en die amper 70 wedstrijden in 5 (!) seizoenen tijd voor Ajax 1 heeft gevoetbald nu aanvoerder maken?

Even voor de duidelijkheid, ik heb genoten van zijn eerste 6 wedstrijden voor Ajax, maar door blessures is deze jongen het voetballen compleet verleerd. Laat hem eerst een vol seizoen (goed) spelen, daarna kun je kijken of hij de aanvoerders-rol überhaupt ambieert. De aanvoerdersband is voor hem op dit moment een zware last. Het valt me mee dat hij nog geen blessure heeft aan de arm waar hij de band draagt. Iedereen ziet dat hij zonder (zelf)vertrouwen speelt, en dan moet deze onzekere factor ook nog aanvoerder zijn van Ajax 1, arme jongen.

Van de huidige Ajax selectie ging ik voor Klaassen, Schone of desnoods Veltman. Dat zijn jongens die iets uitstralen en een verlengstuk van de trainer zouden kunnen zijn. Dat idee heb ik bij Boilesen nou absoluut niet. Vaak krijgt hij op zo'n kop na het zoveelste balverlies, ik denk ook dat hij weinig te vertellen heeft zowel in als buiten het veld.

Via Twitter heb ik hem dat ook herhaaldelijk duidelijk gemaakt. Als reactie op mijn tweets blokt meneer de aanvoerder je dan zodat hij geen kritische tweets van mij meer hoeft te lezen, een beetje kinderachtig Nico! Als ik zou spelen zoals hij nu doet nam ik als aanvoerder mijn verantwoordelijkheid en had ik tegen De Boer gezegd: 'Trainer, op dit moment wil ik mij eerst op het voetbal concentreren, maak alsjeblieft Davy aanvoerder', want ook verantwoordelijkheid nemen hoort bij die aanvoerdersband.

Misschien past het wel bij dit kansloze jaar van Ajax. Niets lukt en als je dan zelfs al geen goede reserve aanvoerder hebt die de boel in het veld aan kan sturen, dan wordt het ook niets meer. Maarja, het staat wel cool, zo'n band..

Ciao..

2 opmerkingen:

  1. Hij blokkeert je omdat je annoying bent! Zelf bescherming heet dat! ����

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. De enige zelfbescherming zou zijn als hij de aanvoerdersband in levert..

      Verwijderen