vrijdag 19 februari 2016

Vinyl, vernieuwend..

Ja mensen, ook ik ben om. Dat ik een muziekliefhebber en DJ ben weten jullie inmiddels wel, ik luister als het even kan naar de radio of naar mijn eigen muziekcollectie. Nu is deze collectie uitgebreid. Had ik al CD's en digitale mp3'tjes, wel nu, ik ben platen gaan verzamelen, je weet wel, van die grote zwarte ronde dingen. Nu vraag je jezelf af, waarom? Nou, dat zal ik jullie vertellen. Een aantal jaren terug heb ik van mijn ouders een platenspeler (Technics SL B2) gekregen, hun oude platenspeler. Ze waren de zolder aan het opruimen en de platenspeler lag maar wat te verstoffen in een hoekje. Ik had er wel belang bij want je weet maar nooit. Goed, ook bij mij heeft hij 2 jaar in de berging gestaan, te verstoffen. Toen werd het december 2015.

Dat vinyl (LP) een comeback beleeft wist ik al, veel bands brengen hun muziek tegenwoordig niet alleen uit op CD en mp3, maar ook op LP en zelfs cassettebandjes (!). Voor diegene die niet meer weten wat cassettebandjes zijn klik hier. Het was december en tijdens deze donkere maand met feestdagen wilde ik wel even weten in welke staat de ex-platenspeler van mijn ouders was. Ik wist dat de naald verdwenen en vernaggeld was, die heb ik samen met mijn broer in de tijd van de 'Happy Hardcore' kapot gescratched. Verder draaide het plateau ook niet meer. Ik heb een plaatselijke reparateur gevonden op Google en hem gevraagd de platenspeler speelklaar te maken. Nog geen week later kon ik hem ophalen met nieuwe naald en snaar, ik was blij.

Ik had nog wat platen liggen van mijn schoonouders, dus deze geprobeerd. Er kwam alleen nog geen geluid uit. Er moest nog een versterker opgezet worden want de speler heeft een ouderwetse phono aansluiting. Via-via een voorversterker geregeld en aangesloten op mijn Dolby Surround set in de woonkamer. Wat een geluid, het klonk mij als muziek in de oren! Echt waar, wat ze zeggen over het warme geluid van de platenspeler, het klopt.

Daarna begon het leukste, platen verzamelen! Dus ik op Marktplaats kijken want iedereen ruimt die oude dingen op en hopen er zo nog een paar euro voor te krijgen. Zo had ik binnen een week alle studio albums van Michael Jackson op LP.  Ook heb ik The Beatles, Queen, CCR, Eagles, Bob Marley en vele anderen inmiddels gekocht op Marktplaats of bij de plaatselijke kringloop winkels. Er moesten ook koffertjes komen om ze in op te bergen, dus ook deze gekocht. Wat een leuke hobby.

Ik hoor je denken, wat een gemartel, tegenwoordig download je toch zo van Itunes of neem je een abonnement op Spotify, ja dat kan en ook ik heb een digitale muziek collectie, maar dit is toch ook heel erg leuk. Ik draai elke avond na het avond-eten een plaat op de platenspeler van mijn ouders en dans met mijn dochter op de klanken van de jaren 60, 70 en 80. Ze vind het geweldig.

Dus heb je nog wat op zolder liggen en doe je er niks mee, bij mij zijn ze van harte welkom, mits ze onbeschadigd zijn. Neem contact met me op door te reageren op deze blog of via Twitter: @j0sti. Zoals Barry White al zei, 'Let The Music Play'.

Ciao..Geen opmerkingen:

Een reactie posten