dinsdag 19 maart 2013

Koffietijd..

Het is bijna niet te geloven, maar ik drink pas een half jaartje koffie. Pogingen genoeg gedaan om het te leren drinken, het is overigens net als bij wijn, maar vorig jaar op een verjaardag wilde ik een kop zwarte koffie.
Vanaf die dag werd alles anders.

De volgende dag ben ik naar de supermarkt gegaan om verschillende soorten koffie in te slaan. Snelfiltermaling koffie voor het gewone koffiezetapparaat en cappuccino oploskoffie voor kokend water uit de waterkoker. Alles smaakte perfect! Een nieuwe verslaving er bij terwijl ik van die andere verslaving af wil, het roken. Vandaag ben ik trouwens weer gestopt, de zoveelste poging.

Terug te komen op de koffie, ik heb sinds een maand een Senseo apparaat en ook dat bevalt mij hartstikke goed. Één druk op de knop en de koffie is binnen 10 seconden klaar, ideaal. Ook van de Senseo pads heb ik momenteel meerdere smaken geprobeerd en het smaakt mij allemaal goed. Voor op de camping had ik natuurlijk nog geen koffiezetter, maar vorig jaar heb ik veel mensen gezien met een Moka Express. Hét Italiaanse koffiezetapparaat!
De Moka Express is een 3-delig metalen apparaat voor op het fornuis, bestaande uit onderaan een waterreservoir, daarop een trechtervormig koffiefilter en bovenaan een opvangreservoir voor de bereide koffie. Onderin gaat vers water en dan verwarmt men het reservoir. Door de druk die tijdens het opwarmen ontstaat, wordt het water met ongeveer 1,5 bar (afhankelijk van de maalgraad) door de koffie geperst en vervolgens in het reservoir opgevangen. De zettijd hangt af van de grootte van het apparaat en varieert van 5 tot 10 minuten. Hieronder een filmpje van mijn 1e keer koffiezetten met de Bialetti, zo moet het dus niet.

De keren daarna ging het overigens wel goed. Zodra de koffie naar boven komt, moet het gas uit worden gezet! TIP dus!

Vandaag de dag kan ik niet meer zonder koffie. Op het werk, in de kantine en thuis drink ik het. Koffiedrinken hoef je dus niet jong te leren, zelfs op je 26e kun je het nog leren drinken. Douwe Egberts zou wel heel blij met mij zijn. Tot zover deze blog, ik heb zin in een cappuccino..

p.s. Ik ben heel benieuwd naar de koffie in Italië deze zomer..

Ciao!

2 opmerkingen:

 1. Josti, even voor alle duidelijkheid: Senseo mag de naam koffie echt niet hebben. SURROGAAT, SLAP AFTREKSEL zijn betere benamingen. Wanneer je van 't zomer de echte Italiaanse espresso en andere caffee's geproefd hebt, zul je het met mij eens zijn.
  We zullen er ongetwijfeld samen wel één drinken.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Haha, ik vind het prima te drinken. Wel ben ik benieuwd naar de echte Italiaanse Cappuccino's! Pas dan kan ik van mening veranderen..

   Verwijderen